sobota 13. února 2016

Nejlepší dárek na Valentýna?

„Láska je, když umyjete nádobí jen tak,“ čtu si na nějaké trapné Valentýnce a říkám si, že podobnou radu by většina lidí čekala ode mě. Vždyť jsem přeci ta pořádkumilovná uklízečka. Několikrát jsem sice psala, že občasná účast na domácím úklidu chlapovi přidá na sex appealu, ale s romantikou a láskou to nemá nic společného. Spíše jde o slušnost a důkaz toho, že si partner času a práce jeho partnerky váží.

Když přeskočím řeči o tom, že je Valentýn pseudosvátek, že my přeci máme První máj a že za ním stojí mafie složená z majitelů květinářství, sexshopů a cukráren, je to skvělá příležitost, kdy si udělat fajn den. Jsem totiž přesvědčená o tom, že přeci vždy záleží na tom, jak se my rozhodneme konkrétní svátek slavit, a to i kdyby to měl být nějaký bojkot ve stylu - když si všichni ostatní dávají kýčovité kraviny a hrají si na Američany, my si zajdeme se psem na procházku, koukneme z gauče na českou komedii a uděláme doma fajn véču. Nenechte si kazit náladu a nevymlouvejte se na to, jak jsou všechny svátky komerční a trapné, a proto je nebudeme slavit.

Každá událost a svátek jsou příležitostí, jak rozbít partnerský stereotyp, který se zákonitě po nějakém čase ve vztahu dostaví. Ono je totiž děsně fajn ulétnout si na tom, jak budeme s partnerem/partnerkou dělat to a to, jak se budeme věnovat adrenalinovým a fresh koníčkům a prožijeme každý den tak, jako by byl ten poslední. Dobře se to čte, skvěle se na to kouká na Instagramu, ale realita je taková, že většina lidí chodí do práce z práce, má pár lepších přátel, omezený rozpočet a když má to štěstí, tak si užívá pravidelný sex. Ten totiž nic nestojí. Dny jsou si pak dost podobné, lidé se hádají o kravinách a ztrácí chuť žít.

Nejlepší dárek na Valentýna je tak udělat něco, co byste normálně neudělali. Pochopitelně s cílem toho druhého potěšit. Vyklopte se z kolečka nudy a každodenní rutiny. Nedokážu si představit, že by zrovna tohle někomu na Valentýna vadilo, i když ho jinak aboslutně neslaví. Jestli je tím vyklopením vášnivá rychlovka někde venku, nebo pozvání do fajn restaurace, nechám už na vás. Já bych brala obojí.

Žádné komentáře:

Okomentovat